Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

Paaszondag op Trolls & Légendes 2011

Om de twee jaar reizen horden fantasy-liefhebbers uit alle windstreken af naar Mons voor Trolls & Légendes, een festival waar het werk van fantasyschrijvers en -illustratoren in de kijker wordt gezet, waar roleplaying- en andere spelen worden gespeeld, waar je zonder bloedvergieten aan zwaardvechten kan doen of een Cuvée des Trolls kan degusteren maar bovenal van de nodige concerten kan genieten! Ook deze keer waren wij erbij, al beperkten we ons tot de laatste dag van het festival (zondag).

De eerste groep die aantrad was het Britse Seventh Harmonic. Een soort van donkere, etherische klanktapijten, opgebouwd uit electronische en instrumentale elementen, aangevuld met de stem van zangeres Ann-Mari Thim (tevens bekend van Arcana). Het geheel kwam ons echter nogal bombastisch en rommelig over. Niet meteen ons ding, maar gelukkig was de avond nog jong…

De Belgische harpspeelster van Seventh Harmonic heeft reeds verscheidene jaren haar eigen groep, waarin ze ook de zang voor haar rekening neemt. Deze groep, Keltia, bekleedde de volgende plaats op de affiche. Zoals de naam al suggereert was dit wat meer richting folk. Een behoorlijk optreden, maar het leukste moment was toen de leden van Iliana enkele songs kwamen meespelen. Iliana, één van de groepen die zaterdag op Trolls & Légendes speelden (en die wij dus gemist hadden), zijn muzikale verwanten van Keltia en tellen twee ex-leden van Omnia in de rangen (drummer Mich en didgeridoospeler Luka). Dat soort kruisbestuivingen vinden wij altijd interessant, en we waren behoorlijk onder de indruk van de stem van Iliana-zangeres Lucile Dethy!

De naam Monica Richards behoeft voor elke rechtgeaarde zwartzak geen toelichting meer: als zangeres van het Amerikaanse Faith And The Muse is zij een gevestigde waarde in de scene. Maar dit keer kregen we voor het eerst een staaltje van haar solowerk live te zien. Op haar podiumprésence en vocale kwaliteiten was zoals verwacht weinig aan te merken. Muzikaal verkent Richards wat bredere horizonten dan wat we bij Faith And The Muse gewend zijn: soms meer declamerend dan zingend, dan weer dreigend of poëtisch. Een dame met lef, die Monica Richards, al moeten we zeggen dat we live toch de voorkeur geven aan Faith And The Muse.

Als afsluiter van de avond konden we rekenen op Corvus Corax, een oude bekende van Trolls & Légendes. Op twee van de drie vorige edities sierden zij ook al de affiche, en zo zagen wij zondag voor de derde keer Corvus Corax in Mons! Dat deze potige troubadours uit Berlijn keer op keer opnieuw gevraagd worden voor dit festival, zegt genoeg: Corvus Corax is zo’n groep die gegarandeerd de zaal in vuur en vlam zet. De groep heeft intussen opnieuw enkele bezettingswissels ondergaan. De bandleden verdeelden vroeger hun tijd tussen Corvus Corax en Tanzwut, maar sinds kort hebben ze elk voor één van beide groepen gekozen. Corvus Corax werd vervolledigd met enkele nieuwe bandleden, maar dat alles heeft duidelijk geen impact gehad op de aanstekelijkheid van hun optredens. Telkens weer zorgen hun doedelzak-, percussie- en andere ritmes voor een onweerstaanbare uitwerking op de dansspieren. Corvus Corax hebben geen verkiezingen of formateur nodig, zij blijven Die Könige der Spielleute!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: