Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

De tijd is rijp voor een groene economie

De milieuorganisatie van de Verenigde Naties, UNEP, lanceerde begin deze week de resultaten van een studie waarin de kosten en baten van een groene economie worden afgewogen.

Een groene economie kan gedefinieerd worden als een economie die menselijk welzijn en sociale gelijkheid bevordert en tegelijk duurzaam omgaat met natuurlijke grondstoffen. Dat impliceert dat de uitstoot van broeikasgassen onder controle blijft en biodiversiteit beschermd wordt. Een groene economie is de voorwaarde om een duurzame, leefbare toekomst mogelijk te maken.

Klinkt goed, maar hoe ver staan we van een groene economie af? Zeer ver. De economische groei van de laatste decennia is er in hoofdzaak gekomen door overexploitatie van natuurlijke hulpbronnen. De wereldzeeën worden overbevist, waterschaarste dreigt op vele plaatsen in de wereld, ontbossing blijft maar doorgaan en intussen zijn we voor onze energie afhankelijk van fossiele brandstoffen die rampzalig zijn voor het klimaat. En sociale gelijkheid is ook verre van realiteit.

De wereldeconomie zou dus maar beter een groene economie worden. Niet haalbaar, wordt vaak gezegd. Welnu, UNEP heeft het dus nagerekend.

Om de omschakeling te realiseren, is een jaarlijkse investering nodig van 1300 miljard Amerikaanse dollar, of omgerekend een slordige 950 miljard euro. Dat komt overeen met zo’n 2 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product. Die investeringen moeten onder meer zorgen voor duurzame landbouw en visserij, omschakeling naar hernieuwbare energie en efficiënter gebruik van energie en water. Uit de studie blijkt dat met die investeringen de wereldwijde economie minstens even snel zal kunnen blijven groeien dan wanneer alles bij het oude blijft. Maar dan wel zonder de risico’s op schaarstes en crisissen die met het oude economische model steeds vaker zullen voorkomen. Bovendien zullen de investeringen op termijn werkgelegenheid en sociale gelijkheid bevorderen.

Kortom, er moet dringend werk gemaakt worden van die omschakeling. Ik stel voor dat ons land voor één keer eens het voortouw neemt. Nu eerst nog een regering vormen…

Bron:
UNEP (2011). Towards a green economy: pathways to sustainable development and poverty eradication. ISBN 978-92-807-3143-9.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: