Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

Wikipedia mag tien kaarsjes uitblazen

Vandaag bestaat Wikipedia precies tien jaar! De Engelstalige Wikipedia werd gelanceerd op 15 januari 2001, en later werden ook edities in andere talen opgericht. De Nederlandstalige Wikipedia ging van start op 19 juni 2001. De Nederlandstalige Wikipedia omvat momenteel meer dan 665 000 artikels, de Engelstalige meer dan 3,5 miljoen. En het blijft toenemen. Wikipedia is een begrip geworden, en staat in de toptien van meest bezochte websites ter wereld.

Het unieke aan deze encyclopedie is dat hij voor iedereen toegankelijk is en wordt geschreven voor en door de gebruikers zelf. Om het even wie kan bestaande artikels aanpassen en nieuwe artikels beginnen. Geef toe, niets is zo gemakkelijk als een Wikipedia-artikel aanpassen: je klikt op “bewerken” (of “edit”), je maakt de nodige correcties of aanvullingen in het bewerkingsvenster, je klikt op “pagina opslaan” (of “save page”), en voilà: de nieuwe versie van het artikel staat online. Zelf doe ik ook weleens een bijdrage, en ik merk dat het een zekere voldoening schenkt om een stukje kennis, hoe klein ook, beschikbaar te stellen aan de gemeenschap.

Dat iedereen aanpassingen kan doorvoeren, maakt het systeem natuurlijk ook gevoelig voor vandalisme en manipulatie. Daarom zijn er in de loop der jaren wel wat veiligheidsmechanismen in het systeem ingebouwd, maar voor de overgrote meerderheid van de artikels geldt nog steeds dat iedereen aanpassingen kan doorvoeren. En een schare van toegewijde gebruikers smoort manipulatie in de kiem door malafide bewerkingen zo snel mogelijk ongedaan te maken. Dat is het mooie van Wikipedia: het is een zelfcorrigerend systeem.

Natuurlijk is de informatie die je er vindt nog steeds niet boven elke twijfel verheven. Maar dat geldt voor elke online informatiebron. In feite is de informatie die je op Wikipedia vindt, verrassend accuraat.

Gratis kennis verspreiden, als dat geen nobel doel is! Ja, ik ben en blijf een fan van Wikipedia. Er mogen nog veel kaarsjes bijkomen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: