Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

Eodromaeus, een vroege theropode

In het noordwesten van Argentinië zijn resten van een nieuwe soort dinosauriër ontdekt. De vondst werd vandaag aangekondigd in het wetenschappelijk tijdschrift Science. Eodromaeus murphi, zoals de nieuwe soort werd gedoopt door de ontdekkers, leefde zo’n 230 miljoen jaar geleden en behoort daarmee tot de oudst bekende dinosauriërs. De soort was iets meer dan een meter lang van neus tot staart (illustratie: Todd Marshall).

Eodromaeus was één van de vroegste vertegenwoordigers van de theropoden. De theropoden waren de tak van de dinosauriërs-familiestamboom die hoofdzakelijk vleeseters zoals de overbekende Velociraptor en Tyrannosaurus omvatte en waar ook de voorouders van de vogels toe behoorden.

De vondst van deze nieuwe soort leidde ook tot nieuwe inzichten in de evolutie van de eerste dinosauriërs. Na het vergelijken van de anatomie van Eodromaeus met andere dinosauriërs concludeerden de onderzoekers dat Eoraptor, een uit dezelfde tijd stammende soort die in 1993 is beschreven, eigenlijk geen theropode is zoals oorspronkelijk werd aangenomen, maar een vroege vertegenwoordiger van de sauropodomorfen, de tak van de enorme plantenetende dinosauriërs met hun lange nekken zoals Brachiosaurus. In het begin van de evolutionaire geschiedenis van de dinosauriërs waren de verschillen tussen de vertegenwoordigers van de verschillende groepen nog niet zo uitgesproken als bij hun latere nazaten uit het Jura en het Krijt. Hun wegen waren dan ook nog niet zo lang gescheiden. Vandaar dat deze vroege vertegenwoordigers van de verschillende groepen dinosauriërs minder gemakkelijk te plaatsen zijn.

Hoe de soortenrijkdom van de verschillende groepen gewervelden in de tijd evolueert, kan nagegaan worden aan de hand van gevonden soorten in opeenvolgende geologische lagen. In de tijd van Eodromaeus, de vroege theropode, en Eoraptor, de vroege sauropodomorf, waren dinosauriërs nog niet de overheersende landgewervelden. Ze moesten hun leefgebied delen met heel wat andere reptielensoorten. De auteurs van het Science-artikel stellen vast dat in die periode het geleidelijke uitsterven van andere soorten niet meteen samengaat met een toename aan diversiteit van dinosauriërs. Pas later zouden de dinosauriërs echt gaan overheersen. Hoe het komt dat de dinosauriërs de vrijgekomen plaats van de verdwenen soorten niet meteen ingenomen schijnen te hebben, is onduidelijk. De dinosauriërs hebben nog lang niet al hun geheimen prijsgegeven!

Bron:
Ricardo N. Martinez, Paul C. Sereno, e.a. (2011). A basal dinosaur from the dawn of the dinosaur era in southwestern Pangaea. Science 331: 206-210.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: