Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

Op stap in Hamburg

Dat we dol zijn op Berlijn en Leipzig, wist u al. Maar ook de rest van Duitsland willen we zeker niet over het hoofd zien! Vorige week streken we voor enkele dagen neer in de grootstad aan de Elbe: Hamburg!

Hamburg is op Berlijn na de grootste stad van het land. Het dankt zijn naam aan Hammaburg, een versterkte burcht die op die plaats werd gebouwd in het begin van de negende eeuw. Hamburg kan dus terugblikken op een lange geschiedenis. Veel historische gebouwen werden echter vernield door de bombardementen van 1943, waarin zo’n 42000 burgerslachtoffers vielen en grote delen van de stad met de grond gelijk gemaakt werden.

Het imposante negentiende-eeuwse Rathaus (foto links), dat de verwoestingen overleefde, is één van de belangrijkste blikvangers in het stadscentrum. Het is de zetel van parlement en regering van de Duitse deelstaat Hamburg. En het vormt natuurlijk ook de perfecte achtergrond voor een gezellige kerstmarkt. Want hoewel het nog niet eens december was, leek het hier al volop Weihnachten te zijn. En de vrieskou was voor ons een prima excuus om ons de lekkere glühwein te laten smaken!

Hamburg staat natuurlijk vooral bekend om haar haven, die dankzij haar strategische ligging een van de belangrijkste economische draaischijven van Duitsland is. Op Rotterdam en Antwerpen na is het de grootste haven van Europa. Een wandeling door het havengebied gaf ons een idee van de enorme bedrijvigheid hier. Crisis of geen crisis, hier lijkt de economie op volle toeren te draaien.

In het havengebied vinden we de Hamburg Dungeon, een soort spookhuis annex museum waar acteurs de bezoekers aan den lijve doen kennismaken met de duistere kantjes van de geschiedenis van de stad, zoals de pest, folterpraktijken, piraterij, brand en overstromingen. De Hamburg Dungeon heeft ook broertjes in Londen, Edinburgh, Amsterdam en New York, maar voor ons was dit het eerste bezoek aan zo’n Dungeon. Een must voor grufties en andere griezelfanaten!

In hetzelfde gebouw is Miniatur Wunderland Hamburg ondergebracht, een enorme oppervlakte aan op kleine schaal nagemaakte landschappen, steden, openluchtfestivals, stadions en ga zo maar door. De grote rijkdom aan details maakt dat we er nauwelijks op uitgekeken raakten. Op de foto rechts zie je bijvoorbeeld de miniatuurversie van de St-Michaeliskirche, waarvan we het origineel eveneens in Hamburg konden bewonderen.

Ook de Hamburger Kunsthalle (foto onder) werd door ons met een bezoek vereerd. Hier zagen we een uitgebreide collectie schilderijen waarin zowat alle grote meesters sinds de middeleeuwen vertegenwoordigd zijn, met het beroemde Der Wanderer über dem Nebelmeer van Caspar David Friedrich als één van de pronkstukken.

Hoewel ze een stuk bescheidener van omvang is dan die van Berlijn, is de dierentuin Hagenbeck beslist een bezoek waard. Vooral het tropisch aquarium is bijzonder fraai ingericht. Door het koude weer waren er niet veel dieren in openlucht te bewonderen, maar de flamingo’s (foto links) leken er weinig last van te hebben. Ook leuk aan Hagenbeck is dat sommige dieren, zoals de mara’s, gewoon vrij in het park rondlopen.

In de wijk St. Pauli, thuisbasis van FC St. Pauli, bevindt zich de Reeperbahn, het brandpunt van het Hamburgse nachtleven. Wij hebben het echter zoals u weet meer op het gothic-milieu begrepen en gingen een avondje fuiven in de Kir club. En daarmee eindigde ons bezoek aan Hamburg. Een bruisende grootstad waar heel wat te beleven valt, maar die wij voortaan toch vooral zullen associëren met… Weihnachten!

Advertenties

Een Reactie op “Op stap in Hamburg

  1. Rita 19 december 2010 om 16:29

    Wat een mooie foto’s van Hamburg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: