Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

Akkoord bereikt in Nagoya

Biologische rijkdommen gaan wereldwijd achteruit. Er zijn dringend maatregelen vereist om deze crisis een halt toe te roepen. Eerdere pogingen daartoe zijn niet succesvol gebleken: het doelstellingen die in 2002 op de VN-top in Johannesburg werden overeengekomen om de achteruitgang van de biodiversiteit te verminderen tegen 2010, hebben weinig resultaat opgeleverd. Daarom werd er reikhalzend uitgekeken naar de VN-biodiversiteitstop in het Japanse Nagoya dit jaar. Met de mislukte klimaattop van Kopenhagen van vorig jaar in het achterhoofd, was enig pessimisme echter niet ongerechtvaardigd.

Maar vandaag bereikte ons het nieuws dat de top dan uiteindelijk toch is afgesloten met een globaal akkoord. Er is een nieuw strategisch plan aangenomen met doelstellingen om biodiversiteitsverlies aan te pakken tegen 2020. Zo moet bijvoorbeeld 17 procent van de landoppervlakte wereldwijd beschermd gebied worden (momenteel is dat maar zo’n 12,5 procent) evenals 10 procent van de oceanen (momenteel minder dan 1 procent). Ook krijgen ontwikkelingslanden compensaties wanneer genetische rijkdommen uit hun grondgebied worden aangewend, bijvoorbeeld voor het ontwikkelen van geneesmiddelen.

Dat er dan toch een akkoord is bereikt, is op zich al bemoedigend nieuws, en een belangrijke trofee voor de VN, die zich geen nieuwe mislukking meer kon veroorloven. Alles hangt nu af van hoe dit akkoord wordt uitgevoerd. Want de vraag of we dit ook werkelijk een historisch verdrag mogen noemen, kunnen we pas beantwoorden in 2020.

Het persbericht van UNEP kan je hier vinden; de reactie van WWF lees je hier en de reactie van IUCN hier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: