Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

Een vleesetende dinosauriër uit Roemenië

Hiernaast zie je een overblijfsel van de achterpoot van Balaur bondoc, een dinosauriër die een slordige 70 miljoen jaar geleden voorkwam in wat nu Roemenië is (foto: Mick Ellison). De vondst van deze voorheen onbekende soort werd deze week aangekondigd in het tijdschrift PNAS.

Op het einde van het Krijt waren grote delen van Europa onder zeeniveau gelegen. Het bestond daardoor grotendeels uit eilanden, waaronder Roemenië. Tot nu toe waren uit die periode nog geen vleesetende dinosauriërs uit Europa bekend. Daar komt met de ontdekking van Balaur bondoc dus verandering in.

Deze nieuwe soort behoort tot de groep van de dromaeosauriërs (ook weleens raptors genoemd), die vleeseters als Velociraptor en Deinonychus omvat. En nu is er dus ook een familielid bekend uit het Late Krijt in Europa. Maar de anatomie van het skelet van Balaur wijkt wel sterk af van dat van haar verre neefjes (reconstructie hieronder: Mick Ellison, Zoltan Csiki, Matyas Vremir, Stephan Brusatte, Mark Norell, American Museum of Natural History).

Eén van de opmerkelijk eigenschappen is de aanwezigheid van twee grote sikkelvormige klauwen op elke achterpoot, die waarschijnlijk dienst deden als aanvalswapen. Verwante soorten zoals Velociraptor hebben slechts één zo’n klauw per achterpoot. Ook de rest van het skelet van Balaur vertoont opvallende verschillen met andere dromaeosauriërs. Maar al die verschillen hoeven niet meteen te verbazen.

Soorten die op een eiland voorkomen, vertonen vaak opvallende verschillen met verwante soorten op het vasteland. Dat is te verklaren doordat de evolutie van een soort grotendeels bepaald wordt door haar leefomgeving. Op een eiland kan bijvoorbeeld een beperkter voedselaanbod of de afwezigheid van roofdieren of concurrenten (die op het vasteland wel voorkomen) ervoor zorgen dat kleinere, grotere of morfologisch afwijkende exemplaren van een soort succesvoller zijn. En dat laatste moet bij Balaur het geval geweest zijn.

Veel vragen blijven nog onopgelost, maar één ding is zeker: in wat nu de wouden van Transsylvanië zijn, liep ooit dit vervaarlijke roofdier rond. Bram Stoker zou er dol op geweest zijn.

Bron:
Zoltán Csiki, Mátyás Vremir, e.a. (2010). An aberrant island-dwelling theropod dinosaur from the Late Cretaceous of Romania. PNAS 107: 15357-15361.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: