Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

Vandaag zitten we door onze jaarvoorraad

Vandaag, 21 augustus 2010, is Earth Overshoot Day voor dit jaar.

De aarde kan jaarlijks een hoeveelheid voedsel voortbrengen en uitgestote broeikasgassen weer opnemen. Het Global Footprint Network maakt elk jaar een schatting van de totale biocapaciteit: de hoeveelheid grondstoffen die de planeet voortbrengt. Dat cijfer kan vergeleken worden met het menselijke verbruik. En dat blijkt hoger te liggen dan de biocapaciteit. Daardoor zijn we in snel tempo de reserves van de aarde aan het opsouperen. Met andere woorden, we verbruiken niet alleen de rente, maar ook het kapitaal van de aarde.

Als vraag en aanbod even groot waren geweest, dan zouden we op 31 december door de voorraad zitten en net niet aan de reserves moeten beginnen knagen. Zo’n drie decennia geleden kwamen we echter voor het eerst niet meer toe en bereikten we een Earth Overshoot Day vóór het einde van het jaar. En sindsdien viel deze dag steeds vroeger in het jaar. Dit jaar moeten we al op 21 augustus onze reserves beginnen aanspreken. Tegen het einde van het jaar zullen we ongeveer 150 procent van de biocapaciteit verbruikt hebben (figuur: Global Footprint Network).

Om het in termen van de ecologische voetafdruk uit te drukken: we hebben dus eigenlijk anderhalve wereldbol nodig om onze consumptiehonger op een duurzame wijze te stillen. Wanneer de hele wereld een voorbeeld zou nemen aan de levensstijl van de Vlamingen, zouden dat zelfs meer dan drie wereldbollen zijn, zoals de Vlaamse Milieumaatschappij een tijdje geleden liet becijferen door Ecolife.

Een bijzonder problematische toestand dus, die om radicale oplossingen vraagt. Constructieve ideeën zijn welkom.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: