Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

Nieuwe apensoort ontdekt in Colombia

In het Colombiaanse Amazonewoud is een nieuwe apensoort ontdekt (foto’s: Javier García, Conservation International). In de jaren 1960 waren er al exemplaren van de soort waargenomen, maar niet verder onderzocht. Het heeft geduurd tot in 2008 voordat een nieuwe expeditie van Colombiaanse wetenschappers de dieren kon observeren en bevestigen dat het om een nieuwe soort gaat. De soort krijgt haar wetenschappelijke beschrijving en soortnaam, die Callicebus caquetensis zal luiden, in het tijdschrift Primate Conservation.

Callicebus caquetensis behoort tot de zogenaamde springaapjes. Ze zijn ongeveer zo groot als een kat en leven in kleine groepjes in het Colombiaanse regenwoud. Zoals wel meer bewoners van het steeds kleiner wordende regenwoud, zijn ook deze aapjes bedreigd in hun voortbestaan. Er wordt geschat dat de totale populatie zo’n 250 exemplaren bedraagt.

Bron:
Thomas R. Defler, Marta L. Bueno & Javier García (2010). Callicebus caquetensis: a new and critically endangered titi monkey from southern Caquetá, Colombia. Primate Conservation 25: published electronically prior to print publication.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: