Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

Matt Ridley – Genome

Matt Ridley is een Brits wetenschapsjournalist en auteur van verscheidene boeken, waaronder Genome – The Autobiography Of A Species In 23 Chapters uit 1999. In dit boek voert hij ons mee naar de fascinerende wereld van het menselijke genoom. Het werk telt, zoals de titel al aangeeft, 23 hoofdstukken: dat is er precies één per chromosomenpaar. In elk hoofdstuk wordt, meestal aan de hand van één gen dat op het betreffende chromosoom gelegen is, een deel van het verhaal over ons erfelijk materiaal uit de doeken gedaan. En zo krijg je stukje bij beetje wat meer inzicht in hoe onze genen werken en hoe de wetenschap daar allemaal achter is gekomen, maar ook wat mogelijke toepassingen van die kennis en de eventuele ethische implicaties daarvan zijn.

Matt Ridley heeft een heldere en boeiende schrijfstijl, die me wat doet denken aan die van Richard Dawkins. Een nadeel is dat het boek intussen al meer dan een decennium oud is, een eeuwigheid in een snel evoluerende discipline als genetica. Intussen is het Human Genome Project reeds geruime tijd afgerond en beschikken we dus over een vrij volledige schets van alle basenparen in het menselijke DNA. Hier en daar zal het boek dus wel eens een gedateerd gegeven bevatten. De in het boek aangehaalde schatting dat we 60 000 tot 80 000 genen hebben bijvoorbeeld, is intussen veel te hoog gebleken (huidige schattingen liggen tussen de 20 000 en de 25 000). Maar de fundamentele inzichten in hoe ons DNA werkt, zijn in die periode niet meer veranderd. Voor wie een toegankelijk, inleidend werk over menselijke genetica zoekt, is dit boek dus nog steeds een prima keuze.

Advertenties

2 Reacties op “Matt Ridley – Genome

  1. Johnb915 23 mei 2014 om 15:20

    Enjoyed studying this, very good stuff, regards . A man may learn wisdom even from a foe. by Aristophanes. feefegbaggdf

  2. Johnd713 23 mei 2014 om 15:21

    Pretty great post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I’ve really enjoyed surfing around your weblog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I am hoping you write again soon! ddbdekdegeac

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: