Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

Een nieuwe Australopithecus-soort

In Zuid-Afrika zijn 1,9 miljoen jaar oude fossielen gevonden van twee exemplaren van een voorheen onbekende mensachtige soort. De vondst wordt deze week aangekondigd in het tijdschrift Science en krijgt de soortnaam Australopithecus sediba.

De overblijfselen werden niet gevonden door Lee Berger, de eerste auteur van het artikel waarin de soort beschreven wordt, maar door diens 9 jaar oude zoontje, die bij toeval op een uitstekend stuk bot stootte, en toch maar even zijn pa erbij haalde. Die was met zijn team in de buurt op zoek naar fossielen en zag meteen dat het om een belangrijke vondst ging. Al snel werden op de plaats van de vondst nog meer fossielen gevonden, die waarschijnlijk alles samen toebehoord hebben aan twee individuen.


Zo’n vijf à zeven miljoen jaar scheiden ons van de gemeenschappelijke voorouder van de chimpansee en de mens. De nazaten van die voorouder maakten een lange evolutionaire geschiedenis door, die nog lang niet helemaal doorgrond is. Wel is het duidelijk dat die geschiedenis ruim voorzien is van allerlei vertakkingen die later weer doodliepen of verder vertakten, enzovoort. Nu blijven behalve de chimpansee en de bonobo enkel wij, Homo sapiens, nog over als het product van die geschiedenis. Van de “menselijke” tak (degene die tot onze soort geleid heeft), worden de gekende soorten uit die geschiedenis (enigszins arbitrair) in een aantal verschillende geslachten ingedeeld, zoals Ardipithecus, de recentere Australopithecus en nog recenter Homo. Van deze menselijke tak moeten er in Afrika op bepaalde tijdstippen meerdere soorten tegelijkertijd hebben rondgelopen.

De nieuwe soort heet Australopithecus sediba en wordt dus tot het geslacht Australopithecus gerekend. Volgens de auteurs vertoont ze echter ook opvallend veel gemeenschappelijke kenmerken met Homo-soorten. Ze stamt ook uit een tijd waarin de eerste mensachtigen die tot het geslacht Homo gerekend worden, reeds voorkwamen. Australopithecus sediba is dus waarschijnlijk geen directe voorouder van Homo (en dus ook niet van Homo sapiens), maar wel een interessante “mensachtige” uit een cruciale periode, omstreeks twee miljoen jaar geleden, waarin het geslacht Homo zijn oorsprong vindt.

Bronnen:
Lee R. Berger, Darryl J. de Ruiter, e.a. (2010). Australopithecus sediba: a new species of Homo-like australopith from South Africa. Science 328: 195-204.
Paul H.G.M. Dirks, Job M. Kibii, e.a. (2010). Geological setting and age of Australopithecus sediba from Southern Africa. Science 328: 205-208.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: