Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

Richard Dawkins – The Greatest Show On Earth

Het jongste boek van Richard Dawkins heet The Greatest Show On Earth en verscheen in het Darwin-jaar 2009. Eigenlijk behoor ik niet tot het doelpubliek van dit boek, want het is bedoeld voor wie twijfelt aan de evolutietheorie. Natuurlijk ben ik zelf al lang overtuigd door de overweldigende hoeveelheid bewijsmateriaal voor evolutie die de laatste honderdvijftig jaar verzameld is, maar een nieuw boek van Dawkins links laten liggen? Geen denken aan!

Veeleer dan een droge opsomming van bewijsmateriaal voor evolutie, is het boek een levendige rondleiding door zowat alle denkbare facetten van de moderne biologie: paleontologie, biogeografie, embryologie, genetica, cladistiek en ga zo maar door. Evolutie is dan ook meer dan zomaar een theorie: het is het fundament van alle biologie, het is de enige zinnige verklaring die we hebben voor alle aspecten van het leven om ons heen, en steeds opnieuw blijken de basisprincipes van natuurlijke selectie te stroken met wat we waarnemen in de natuur. Bewijzen zijn er bijgevolg te over en Dawkins verweeft een mooi staaltje ervan doorheen de dertien hoofdstukken die het boek telt. Ook de grootste scepticus zal er niet omheen kunnen, als hij alle argumenten uit dit boek onbevooroordeeld in overweging neemt.

In het laatste hoofdstuk, getiteld There Is Grandeur In This View Of Life (ontleend uit de slotzin van Darwins On The Origin Of Species), trekt Dawkins nog eens alle registers open met een serie fraaie bespiegelingen over evolutie als essentie van het leven op aarde, losjes opgehangen aan die slotpassage van On The Origin Of Species. En hoeft het nog enig betoog: there is grandeur in this view of life!

Of Dawkins met dit boek zijn doel zal bereiken en de twijfelaars over de streep trekken, is nog maar de vraag. Wat wel zeker is, is dat hij weer een uiterst genietbaar boek aan zijn curriculum vitae mag toevoegen. The Greatest Show On Earth is rijkelijk geïllustreerd en behoort tot Dawkins’ meest toegankelijke werken. Zowel de originele versie als de Nederlandse vertaling, getiteld Het Grootste Spektakel Ter Wereld, zijn bovendien gemakkelijk te vinden in de meeste boekhandels. Niets weerhoudt je dus om dit te lezen! En wie dankzij dit boek gebeten is door het onderwerp en meer wil weten, kan ik van dezelfde auteur The Ancestor’s Tale uit 2004 aanbevelen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: