Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

Een nieuwe sauropode meldt zich!

Dinosauriërs, ik kan er geen genoeg van krijgen. Deze week werd in een artikel in het tijdschrift Naturwissenschaften de vondst bekendgemaakt van de schedels van een tot dusver onbekende soort sauropode in de Amerikaanse staat Utah. De schedels zijn zo’n 105 miljoen jaar oud en de soort werd Abydosaurus mcintoshi gedoopt (illustratie door Michael Skrepnik). Een individu van deze soort moet zo’n negen meter lang zijn geweest.

De sauropoden waren een belangrijke groep van dinosauriërs. Deze planteneters met hun lange nek en staart waren de grootste landdieren die ooit geleefd hebben. Doordat ze zo enorm groot waren, wordt zelden een volledig skelet gevonden. De schedel wordt vaker niet dan wel teruggevonden. Die is bij sauropoden dan ook relatief klein en licht van structuur. In gans Noord- en Zuid-Amerika was er tot nu toe zelfs nog geen enkele sauropodenschedel teruggevonden uit het Krijt (de periode van ongeveer 145 tot 65 miljoen jaar geleden).

Abydosaurus mcintoshi gaat dus de geschiedenis in als de eerste Amerikaanse sauropodensoort uit het Krijt waarvan schedels gevonden zijn. De soort is verwant aan de 45 miljoen jaar eerder levende Brachiosaurus brancai, waarvan een exemplaar te zien is in het Museum für Naturkunde in Berlijn (het grootste tentoongestelde dinosauriërskelet ter wereld). In vergelijking met Brachiosaurus heeft Abydosaurus veel smallere tanden. De auteurs veronderstellen dat deze aanpassingen samengaan met grotere slijtage en frequentere vervanging van de tanden, wat waarschijnlijk wijst op geleidelijke veranderingen in het dieet van deze sauropoden in de loop van hun evolutie.

Bron:
Daniel Chure, Brooks B. Britt, e.a. (2010). First complete sauropod dinosaur skull from the Cretaceous of the Americas and the evolution of sauropod dentition. Naturwissenschaften: online edition.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: