Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

Genetische rijkdom in de wieg van de mensheid

Vorige week publiceerde het tijdschrift Nature nog de resultaten van het sequensen van het genoom van Inuk, de negende mens ooit die deze eer te beurt valt, en in haar editie van deze week doet Nature er nog eens twee bij. Maar er valt altijd nog iets bij te leren. Onder de negen mensen van wie tot nu toe het genoom al was gesequencet, was er maar één Afrikaan, wat niet erg representatief is, want het is bekend dat de mens juist in Afrika haar grootste genetische diversiteit kent. Niet verwonderlijk, want Afrika is de wieg van de mensheid, en mensen uit andere continenten stammen af van een naar verhouding kleine groep mensen die via het Midden-Oosten de rest van de wereld gekoloniseerd hebben (ook bekend als de Out of Africa-theorie).

Deze Afrikaanse ondervertegenwoordiging in de reeds onderzochte menselijke genomen wordt nu enigszins goedgemaakt, want de twee nieuwe genomen zijn van Afrikanen (a en e op de kaart). Eén ervan behoort tot de San. De San omvatten verschillende bevolkingsgroepen van jager-verzamelaars uit zuidelijk Afrika, die ook wel bekend staan onder de naam Bosjesmannen. De andere is van Bantu-origine. Daarnaast is van nog eens drie mannen uit andere San-stammen (b, c en d) het belangrijkste deel van hun DNA geanalyseerd.

Het DNA van de San-mensen blijkt wel zeer grote onderlinge diversiteit te vertonen. Wanneer gekeken wordt naar het aantal verschillen in nucleotiden (de “letters” waaruit een DNA-streng opgebouwd is), dan blijken twee mensen van een verschillende San-stam gemiddeld meer van elkaar te verschillen dan pakweg een Belg van een Zuid-Koreaan. De San zijn dus een ware genetische schatkamer.

De man van Bantu-origine (op de foto linksonder) is niemand minder dan Desmond Tutu, voormalig anglicaans aartsbisschop van Kaapstad, die in 1984 de nobelprijs voor de vrede won. Hij is onder meer bekend van zijn strijd tegen de apartheid. Desmond Tutu is daarmee niet de eerste beroemdheid van wie het genoom gesequencet is. Onder de eerdere DNA-leveranciers waren onder meer James Watson (één van de mede-ontdekkers van de structuur van het DNA) en de geneticus Craig Venter. Benieuwd wie er nog allemaal volgt. U mag nu inzetten!

Bron:
Stephan C. Schuster, Webb Miller, e.a. (2010). Complete Khoisan and Bantu genomes from southern Africa. Nature 463: 943-947.

Advertenties

Een Reactie op “Genetische rijkdom in de wieg van de mensheid

  1. Leli Toller 3 februari 2011 om 22:42

    Ich merke jetzt in diesem Moment dass ich viersterren.wordpress.com wesentlich mehr aufrufen musste :) – da komme ich wirklich auf super Einfalle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: