Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

De oceanen verzuren aan hoog tempo

Door massale ontbossing en verbranding van fossiele brandstoffen stijgt niet alleen het gehalte aan koolstofdioxide in de atmosfeer, ook de oceanen krijgen steeds meer van dit gas te verwerken. Door deze toenemende concentratie aan koolstofdioxide wordt het oceaanwater geleidelijk aan zuurder en zuurder, met mogelijk rampzalige gevolgen. Zo zullen oceaanbewoners die kalkskeletten bouwen (zoals koralen, kreeftachtigen en schelpdieren) het vroeg of laat wel erg moeilijk krijgen, omdat deze kalkskeletten bij een te sterke verzuringsgraad simpelweg oplossen wegens een te laag gehalte aan carbonaat in het oceaanwater. Het fenomeen oceaanverzuring werd vorig jaar nog onder de aandacht gebracht in de film Acid Test.

Wetenschappers van de Universiteit van Bristol hebben nu berekend wat de gevolgen in de nabije toekomst zouden kunnen zijn. Uit het onderzoek, dat deze week is verschenen in de online editie van het tijdschrift Nature Geoscience, blijkt dat de snelheid waarmee de chemische veranderingen in de diepzee zullen plaatsvinden, wel erg hoog zal zijn, hoger zelfs dan ze de laatste 65 miljoen jaar is geweest. Ongeveer 55 miljoen jaar geleden heeft er ook een plotse verzuring van de oceanen plaatsgevonden. Het gevolg was toen een massaal uitsterven van bodemdieren. Maar zelfs toen was de snelheid waarmee deze chemische wijzigingen optraden, niet zo hoog als wat de oceanen nu te wachten staat, waardoor mogelijk ook de bewoners van ondiepere gedeelten in gevaar komen.

Een tikkende tijdbom dus, één van de vele die de mens gecreëerd heeft, en de vraag is of zelfs een doortastend klimaatbeleid de ergste gevolgen ervan nog kan voorkomen.

Bron:
Andy Ridgwell & Daniela N. Schmidt (2010). Past constraints on the vulnerability of marine calcifiers to massive carbon dioxide release. Nature Geoscience: online edition.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: