Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

Een sprankje hoop voor de tijger?

Het jaar 2010 werd door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Biodiversiteit. En bij de Chinezen begint op 14 februari het jaar van de Tijger. Het zou dus mooi zijn als we het jaar zouden kunnen inzetten met goed nieuws voor ’s werelds grootste kattensoort. Maar de tijgerpopulatie is er nog nooit zo slecht aan toe geweest als vandaag.

WWF publiceerde deze week een rapport over de situatie in het gebied van de Mekongdelta (Cambodja, Laos, Myanmar, Thailand en Vietnam). Het rapport kwam er aan de vooravond van een congres van de Tiger Range Countries (de in totaal 13 landen waar de tijger voorkomt) dat deze week plaatsvond in Thailand. Sinds het vorige jaar van de tijger, 1998, zijn de aantallen in de Mekong-regio geslonken van ongeveer 1200 tot ongeveer 350.

De totale wereldpopulatie van Panthera tigris bedraagt naar schatting nog 3200. En dat terwijl er een eeuw geleden nog zo’n 100 000 waren. Op de foto: een Siberische tijger (Panthera tigris altaica) in de Zoo van Antwerpen.

Het congres in Thailand blijkt echter resultaat opgeleverd te hebben, zoals blijkt uit dit nieuwsbericht van WWF. Er werden diverse maatregelen aangekondigd om de tijger beter te beschermen, met als doel om de wereldpopulatie te verdubbelen tegen het volgende jaar van de Tijger, 2022. Nu maar hopen dat de goede intenties ook ten uitvoer gebracht worden, en dan wordt de tijger misschien toch nog voor uitsterven behoed.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: