Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

Een opzienbarende vondst in Polen

Het wetenschappelijk tijdschrift Nature pakte deze week uit met een ophefmakende vondst. Poolse en Zweedse onderzoekers beschrijven namelijk pootafdrukken van een prehistorische viervoeter, ontdekt in Polen, die achttien miljoen jaar ouder zijn dan de oudst bekende fossiele viervoeters. Uit de afdrukken maken ze op dat er zo’n 395 miljoen jaar geleden een viervoeter met een lichaamslengte van een slordige twee en een halve meter moet hebben rondgewandeld door het slib van wat toen een marien getijdengebied was. Als dat klopt, hebben de gewervelden veel eerder de overgang naar het land gemaakt dan we tot nu toe dachten.

Beroemde overgangsfossielen zoals de 375 miljoen jaar oude vis Tiktaalik zouden dan veeleer latere afstammelingen vertegenwoordigen van de vissen waarvan sommige andere afstammelingen het land veroverden, en niet een verwante tijdgenoot ervan, zoals tot nu toe aangenomen werd. In ieder geval blijft Tiktaalik wel een goed model van hoe de vissen er moeten uitgezien hebben waarvan de eerste amfibieën afstamden. Alleen waren die amfibieën er dus misschien al veel eerder dan tot nu toe werd aangenomen.

Er zijn helaas (nog) geen fossielen gevonden van dieren die deze pootafdrukken veroorzaakt kunnen hebben. Absolute zekerheid is er dus nog niet. Maar de afdrukken zelf zijn zo duidelijk dat ze niet genegeerd kunnen worden. Verder onderzoek zal ongetwijfeld nieuwe vondsten aan het licht brengen, en nieuwe inzichten opleveren.

De auteurs doen zelf hun relaas in onderstaand filmpje.

Bron:
Grzegorz Niedźwiedzki, Piotr Szrek, e.a. (2010). Tetrapod trackways from the early Middle Devonian period of Poland. Nature 463: 43-48.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: