Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

Ruse & Travis – Evolution: The First Four Billion Years

Hoe kom je deze koude, donkere dagen het beste door? Met een goed boek, natuurlijk. Of, beter nog: met een dík goed boek. Dit hier bijvoorbeeld: Evolution: The First Four Billion Years, samengesteld door Michael Ruse en Joseph Travis, één van de vele publicaties die in 2009 zijn verschenen naar aanleiding van het Darwinjaar. Ik geef toe dat ik het ongeveer blindelings heb gekocht. Het is een brede synthese van de bestaande kennis rond evolutie, heeft een tot de verbeelding sprekende cover én titel, en het voorwoord is van de hand van niemand minder dan Edward O. Wilson, en dat kan tellen als kwaliteitslabel. Kortom, dit moest ik gewoon hebben!

Michael Ruse is professor in de filosofie aan de Florida State University en gespecialiseerd in de filosofie van de biologie. Joseph Travis is bioloog en professor aan dezelfde universiteit. Ze stelden dit boek niet alleen samen maar schreven ook een groot aantal van de bijdragen. In totaal bevat het boek bijdragen van meer dan 100 verschillende wetenschappers, waaronder heel wat zwaargewichten zoals Francisco J. Ayala, David Sloan Wilson, Daniel Simberloff en Lynn Margulis.

Het boek is bedoeld voor een breder publiek, al zijn een aantal hoofdstukken misschien wat technisch voor een eerste kennismaking met het onderwerp. Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel bevat een tiental langere essays die een globaal overzicht geven van alle belangrijke facetten van evolutie, zoals de oorsprong van het leven, adaptatie, soortvorming, moleculaire evolutie en de evolutie van de mens. In het tweede deel worden een tweehonderdtal belangrijke termen en personen uit de evolutiebiologie behandeld in een bijdrage van telkens één of enkele pagina’s. Dat tweede deel kan je ook als een soort naslagwerk beschouwen, maar niets belet een absolute freak zoals ik om het boek van kaft tot kaft te verslinden. Zowat alle mogelijke wetenschappelijke, maar ook filosofische, historische en maatschappelijke aspecten van evolutie komen aan bod. De auteurs streefden blijkbaar naar volledigheid. Een streven waarin ze, hoe kan het ook anders, gefaald zijn (gelukkig maar, anders viel er voor mij nu niets meer te lezen over dit thema), maar niettemin is dit boek een erg geslaagd en breed overzichtswerk, dat laat zien hoe dit fascinerende onderzoeksdomein zelf geëvolueerd is en nog voortdurend nieuwe inzichten oplevert, 150 jaar na het verschijnen van On The Origin Of Species.

En dat alles in een fraai vormgegeven boek van meer dan negenhonderd pagina’s, dat noem ik nog eens waar voor je geld!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: