Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

Mortiis en Clan Of Xymox in Heule

Het winterweer was wellicht mee verantwoordelijk voor de beperkte opkomst zaterdagavond in het ontmoetingscentrum De Vonke in Heule, nabij Kortrijk. Daar stonden drie wel erg uiteenlopende bands geprogammeerd. Na het optreden van Artrach, een lokale metalband, was het de beurt aan twee internationale acts.

De Noor Mortiis heeft al heel wat muzikale watertjes doorzwommen. Na een korte carrière als bassist bij de legendarische black metal-band Emperor ging hij de solotoer op, aanvankelijk met atmosferische, electronische dark ambient. In 2001 werd het roer echter omgegooid met The Smell of Rain, nog steeds ons favoriete Mortiis-album. Dit meer darkwave getinte album bevatte volwaardige songs waarin Mortiis ook voor de vocals zorgde. Intussen is Mortiis verder omgevormd tot een vierkoppige groep die apocalyptische industrial rock brengt, aanleunend bij het zwaardere werk van Nine Inch Nails. We zagen een bekwame groep aan het werk met een gedreven frontman, die zelden stilstond. De man zag er vroeger een pak excentrieker uit (kijk maar), maar zijn trollen-masker draagt hij tegenwoordig, enigszins tot onze teleurstelling, niet meer. Wij waren al bij al toch vooral blij dat we enkele nummers uit The Smell of Rain te horen kregen.

Na Mortiis kregen we nog meer oude bekenden te zien: Clan Of Xymox. Deze Nederlandse klassegroep rond zanger Ronny Moorings brengt al drie decennia sfeervolle gitaarwave met electronische elementen. We zagen ze al talloze keren live, waaronder eerder dit jaar nog op het Wave-Gotik-Treffen in Leipzig. En omdat ze ons nog nooit teleurgesteld hebben, waren we er eigenlijk wel gerust in. En ja hoor, ondanks de beperkte opkomst gaven ze het beste van zichzelf en hoorden we ijzersterke versies van enkele van hun beste songs, zoals Jasmine And Rose, Louise, This World en de Bowie-cover Heroes. Na de tweede bisronde en een sneeuwballengevecht op de parking keerden we tevreden terug naar Gent, alweer een mooie herinnering rijker.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: