Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

Het Berlijn-epos: deel 1

Eén stad staat al jarenlang bovenaan ons lijstje met plaatsen die we absoluut willen zien. Een stad die als geen ander symbool staat voor de Koude Oorlog, voor verdeeldheid, maar tegelijkertijd voor vrijheid en hoop. Een toonbeeld van vooruitgang, een baken van cultuur en wetenschap. Als er één stad is die tot onze verbeelding spreekt, dan is het wel Berlijn! En vorig weekeinde, iets meer dan twintig jaar na de Mauerfall, zijn we er eindelijk geraakt.

Wat je zeker niet mag overslaan als je de stad aan de Spree voor de eerste keer bezoekt, is natuurlijk de Reichstag (foto). Dit laat-negentiende-eeuwse monumentale bouwwerk biedt sinds 1999, na een bewogen geschiedenis, opnieuw onderdak aan het Duitse parlement. De enorme glazen koepel (ontwerp van architect Sir Norman Foster), die sindsdien het gebouw siert, staat symbool voor de transparantie van de democratie. En biedt tevens een prachtig uitzicht over de stad!

Niet ver van de Reichstag bevindt zich het Denkmal für die ermordeten Juden Europas (foto), het herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de Holocaust. Het monument is een ontwerp van Peter Eisenman en bestaat in hoofdzaak uit 2711 grote betonblokken van verschillende hoogte die opgesteld staan op een oppervlakte van 1,9 hectare. Door het geometrische patroon, de grote omvang en het ontbreken van enig opschrift op de blokken doet het geheel erg sober maar indrukwekkend aan, een stilzwijgende herinnering aan wat gebeurd is en tegelijk een waarschuwing voor wat opnieuw gebeuren kan.

Een andere historisch beladen locatie is natuurlijk de Brandenburger Tor, een achttiende-eeuwse toegangspoort tot de stad, die zich net als de Reichstag vlakbij de Muur bevond. Al die jaren markeerde de Brandenburger Tor de scheiding tussen Oost en West; vandaag staat ze symbool voor vrijheid en hereniging.

Op verscheidene plaatsen in de stad zijn restanten van de Muur bewaard (foto). Op andere plaatsen is het vroegere traject van de muur aangegeven op de grond met een dubbele rij kasseien. Tevens is er natuurlijk het overbekende Checkpoint Charlie, een controlepost aan een toenmalige doorgang door de Muur tussen de Amerikaanse en de Russische sector. Op die plaats staat nu een replica van het vroegere wachthuisje, een belangrijke toeristische aantrekkingspool.

Vanzelfsprekend bezochten we ook de Berlijnse Zoo, één van de oudste dierentuinen van Europa en de soortenrijkste ter wereld. Deze Zoo herbergt zo’n 15000 dieren behorende tot bijna 1500 soorten, waaronder de ijsbeer Knut (die wereldberoemd werd toen hij nog een ijsbeertje was) en de reuzenpanda Bao Bao (foto), één van de weinige reuzenpanda’s in een Europese dierentuin.

Maar Berlijn heeft natuurlijk ook een rijk aanbod aan interessante musea. Zo is er het Neues Museum, dat onder meer plaats biedt aan het Ägyptisches Museum und Papyrussammlung, met als pronkstuk de buste van Nefertete (foto). De Gemäldegalerie is een reusachtige verzameling schilderijen van oude meesters, echter weinig echte topwerken, maar je kunt wel urenlang verdwalen en genieten van deze collectie Europese schilderkunst (13e – 18e eeuw). Ook het Museum für Naturkunde sloegen we zeker niet over, waar het beroemdste en best bewaarde exemplaar van Archaeopteryx lithographica (foto) te zien is (een 150 miljoen jaar oud skelet dat geldt als de vroegst bekende vogel, en duidelijke overgangskenmerken van dinosauriërs naar vogels vertoont), alsook de simpelweg enorme Brachiosaurus brancai, het grootste geëxposeerde dinosauriërskelet ter wereld.

In deze stad zijn uiteraard nog heel wat meer interessante musea te ontdekken, maar daarvoor ontbrak ons voorlopig de tijd.

Maar ook voor de schwarze Szene, is Berlijn zowat de hoofdstad van de wereld geworden. De stad herbergt verscheidene legendarische clubs, voor wie ze weet te vinden. Wij bezochten er twee, de K17, en Last Cathedral, waar de doedelzakbrigade Corvus Corax net die avond een feestje bouwde ter ere van hun twintigjarig bestaan. Spek naar onze bek!

Onze algemene indruk van Berlijn? Een monumentale, imposante stad, ook een bijzonder hippe stad die zowat alles te bieden heeft wat je kan bedenken: cultuur, geschiedenis, wetenschap, eten, drank, natuur en heel veel mensen. En toch leek het nooit de heksenketel van files en straatlawaai die je misschien zou verwachten. Berlijn lijkt op een of andere manier erg spaarzaam omgegaan te zijn met haar open ruimte, waardoor het een bijzonder leefbare en aangename stad is, kortom, wat ons betreft, dé stad van de eenentwintigste eeuw.

Tot zover deel 1 van het Berlijn-epos! En wanneer volgt deel 2? Wel, zodra we nog eens in deze stad geraken – want ja, wij gaan beslist nog terug!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: