Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

De Encyclopedia of Life schakelt een versnelling hoger

De Encyclopedia of Life (EOL) schijnt stilaan op kruissnelheid te komen. Het project, een geesteskind van Edward O. Wilson, werd gelanceerd in 2007, met als ambitieus doel om wetenschappelijke informatie over alle soorten op aarde bijeen te brengen op één gratis consulteerbare website, en dat op tien jaar tijd.

Dat is geen geringe doelstelling: er zijn reeds zo’n 1,8 miljoen soorten beschreven door de wetenschap, en er worden er nog steeds nieuwe ontdekt. Informatie over al die soorten is vaak moeilijk vindbaar of niet toegankelijk, en al helemaal niet systematisch. EOL wil al deze informatie dus ontsluiten voor het grote publiek. Anders dan bijvoorbeeld bij Wikipedia is het ook de bedoeling dat alle inhoud door wetenschappers geverifieerd is. Daarvoor steunt het project onder meer op inhoudelijke samenwerking met enkele tientallen partners, zoals het Tree Of Life-project en de Census of Marine Life. De financiële ondersteuning komt van een aantal uiteenlopende sponsors.

Aanvankelijk scheen het slechts langzaam op te schieten, maar deze week kondigde EOL aan dat er reeds meer dan 150.000 door experts gecontroleerde soortenpagina’s beschikbaar zijn. Met nog acht van de tien jaar te gaan lijkt het einddoel van dit unieke project dan stilaan toch een haalbare kaart. Er zijn intussen ook wat technische nieuwigheden ingevoerd op de website, zoals de mogelijkheid om zelf informatie en foto’s toe te voegen (die vervolgens door experts op juistheid moeten worden gecontroleerd) en het lanceren van regionale pagina’s. Als die 1,8 miljoen soorten nu ook nog eens zouden ophouden met massaal uit te sterven, zouden we helemaal tevreden zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: