Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

Element 112 krijgt een naam

De tabel van Mendelejev wordt weer wat langer! Het dertien jaar geleden ontdekte element 112 gaat eindelijk een naam krijgen. En die wordt zo goed als zeker Copernicium, naar Nicolaus Copernicus, met afkorting Cp.

Het element werd reeds in 1996 ontdekt door onderzoekers van het Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung te Darmstadt (Duitsland) onder leiding van professor Sigurd Hofmann. Verder onderzoek leidde uiteindelijk tot het erkennen van de ontdekking door de International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) vorige maand. Maar daarmee had het nieuwe element nog geen naam. Die heeft professor Hofmann intussen dus gevonden. De naam moet wel nog worden goedgekeurd door IUPAC. Dat zal vermoedelijk pas over enkele maanden gebeuren.

De beroemde sterrenkundige Nicolaus Copernicus (1473-1543) (op de foto zijn standbeeld in Warschau) zette op basis van zijn berekeningen het heersende wereldbeeld in de zestiende eeuw op zijn kop door te concluderen dat de aarde om de zon draait en niet omgekeerd. Met het vernoemen van het element naar Copernicus willen de onderzoekers hulde brengen aan deze grote wetenschapper, die ons wereldbeeld voorgoed gewijzigd heeft.

Je kan het persbericht van de Helmholtz Gemeinschaft (waar het onderzoekscentrum in Darmstadt deel van uitmaakt) hier lezen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: