Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

Haaien en roggen ernstig bedreigd

Een nieuw rapport van IUCN schetst een somber toekomstbeeld voor heel wat soorten haaien en roggen. Het rapport onderzocht 64 soorten haaien en roggen die voorkomen in de open oceanen. Daarvan blijkt niet minder dan één op drie met uitsterven bedreigd. Bovendien zijn er voor een kwart van de soorten onvoldoende gegevens om een uitspraak te kunnen doen, dus ligt het werkelijke aantal met uitsterven bedreigde soorten waarschijnlijk nog hoger.

De belangrijkste oorzaak is overbevissing. Vroeger waren haaien voornamelijk slachtoffer van accidentele bijvangst bij het vissen naar andere soorten zoals tonijn, maar er wordt ook steeds meer gericht op haaien gevist, onder meer door de vraag naar haaienvinnensoep. De praktijk waarbij op haaien wordt gevist om hun vinnen af te snijden en de dieren vervolgens weer in zee te gooien, vormt een ernstige bedreiging.

Bij haaien duurt het doorgaans relatief lang voor ze geslachtsrijp zijn en ze brengen slechts een klein aantal nakomelingen voort. Een populatie kan zich daardoor maar heel langzaam in aantal herstellen, wat ze erg gevoelig maakt voor overbevissing.

De experts van IUCN besluiten dat er dringend nood is aan beschermingsmaatregelen op internationale schaal. Ze roepen regeringen op om wetenschappelijk verantwoorde vangstquota voor haaien en roggen in te stellen en om de meest bedreigde soorten volledig te beschermen.

De grote hamerhaai (Sphyrna mokarran), één van de soorten die als bedreigd gecatalogeerd staan (foto: Simon Rogerson).

Bron:
Merry D. Camhi, Sarah V. Valenti, e.a. (2009). The conservation status of pelagic sharks and rays. Report of the IUCN Shark Specialist Group Pelagic Shark Red List Workshop. IUCN Species Survival Commission Shark Specialist Group. Newbury, UK.

Advertenties

2 Reacties op “Haaien en roggen ernstig bedreigd

  1. Pingback:Haaien en roggen ernstig bedreigd | Bedreigd

  2. lisavandepanne 11 juni 2014 om 11:26

    wil u samen werken met bedreigd.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: