Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

Triceratops was waarschijnlijk een sociaal dier

Eigenlijk wisten wij al lang dat Triceratops een sociaal dier is. Want van deze herbivore dinosauriërs woont er bij ons in huis een pluizige verre nazaat, en die is zo sociaal en aanhankelijk als maar kan! Maar nu zijn er dus nieuwe aanwijzingen dat ook zijn verre voorouders uit het Krijt dat waren.

Veel soorten die verwant zijn aan Triceratops waren al aangetroffen in gezamenlijke vindplaatsen van meerdere exemplaren. Maar van Triceratops zelf waren alle tot nu toe gevonden fossielen telkens afkomstig van één enkel dier. Wel was door onderzoek al aangetoond dat deze dieren waarschijnlijk wel eens met elkaar in duel gingen.

In het zuidoosten van de Amerikaanse staat Montana werd in 2005 een nieuwe vindplaats aangetroffen met overblijfselen van verscheidene soorten uit het einde van het Krijt, waaronder minstens drie jonge exemplaren van Triceratops. Geologische aanwijzingen doen vermoeden dat de dieren samen op die plaats zijn terechtgekomen door een plaatselijke overstroming. Dit is daarmee de eerste keer dat meerdere exemplaren van Triceratops samen worden gevonden, en dus een goede aanwijzing dat Triceratops wel degelijk een sociaal dier was, waarvan de jonge dieren in kleine kuddes samenleefden, hoewel mogelijk niet de ganse tijd.

De vindplaats werd Homer Site gedoopt, naar Homer Simpson. Wat de Triceratops-exemplaren dus alvast met het gele cultuuricoon gemeen hebben, is dat ze blijkbaar tot een sociale soort behoren. Anderzijds is Triceratops een herbivoor, wat niet echt van Homer gezegd kan worden. De site stamt van ongeveer 66 miljoen jaar geleden, dus zo’n miljoen jaar voordat ze, euhm… je weet wel, ik mag daar niet te veel over spreken of onze huisgenoot raakt een beetje overstuur.

Homer Site wordt momenteel nog verder onderzocht naar fossielen. De vondst van de Triceratops-exemplaren wordt beschreven in de huidige editie van het vakblad Journal of Vertebrate Paleontology.

Bron:
Joshua C. Mathews, Stephen L. Brusatte, e.a. (2009). The first Triceratops bonebed and its implications for gregarious behavior. Journal of Vertebrate Paleontology 29: 286-290.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: