Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

Donzige dinosauriërs zijn misschien niet zo ongewoon

Als ik u vertel dat er dinosauriërs met veren bestaan, zou u niet van uw stoel mogen vallen van verbazing. Per slot van rekening hebben vogels toch ook veren, en vogels zijn dinosauriërs. Ze behoren tot de groep van de theropoden (die vooral uit vleeseters zoals Tyrannosaurus en Utahraptor bestaat), die aan het einde van het krijt, samen met alle andere dinosauriërs, uitstierven… behalve de vogels uiteraard. Maar goed, er waren naast de vogels nog wel meer theropoden met veren. Ook dat was al bekend. Maar wat zien we hier?

Hier zien we een impressie van Tianyulong confuciusi (afbeelding: Li-da Xing), een voorheen onbekende soort waarvan recent overblijfselen werden ontdekt in het oosten van China. De vondst werd deze week beschreven in het tijdschrift Nature. Het behoort tot de groep van de Ornithischia en de fossielen vertonen een soort van lange, niet-vertakte filamenteuze structuren, die sterk aan primitieve veren doen denken.

Dinosauriërs hebben zich reeds zeer kort na hun ontstaan, zo’n 230 miljoen jaar geleden, in twee evolutionaire takken opgesplitst: Ornithischia en Saurischia. Alle tot nog toe gekende soorten die veren bezitten, zijn theropoden, en die behoren tot de Saurischia. De olijke baasjes op de afbeelding hierboven zijn dus de eerste ornithischiërs waarvan we weten dat ze een soort van veren hadden.

Als we mogen veronderstellen dat veren slechts éénmaal zijn ontstaan in de evolutionaire geschiedenis van de dinosauriërs, dan toont deze vondst dat de oorsprong ervan al veel ouder moet zijn dan gedacht, want de meest recente gemeenschappelijke voorouder van de Saurischia en de Ornithischia leefde vermoedelijk omstreeks (ruwweg) 230 miljoen jaar geleden. Dat betekent nog niet meteen dat alle dinosauriërs gevederd waren. Veel groepen verloren hun veren waarschijnlijk weer in de loop van hun evolutionaire ontwikkeling, net zoals sommige zoogdieren hun vacht (grotendeels) verloren.

O ja, ook Triceratops horridus behoort tot de Ornithischia. Dat kleine, pluizige exemplaar dat hier bij ons in huis rondtrippelt, ziet er dus misschien, heel misschien, toch niet zo anders uit dan zijn soortgenoten van weleer…

Bron:
Xiao-Ting Zheng, Hai-Lu You, e.a. (2009). An early cretaceous heterodontosaurid dinosaur with filamentous integumentary structures. Nature 458: 333-336.

Advertenties

Een Reactie op “Donzige dinosauriërs zijn misschien niet zo ongewoon

  1. Pingback:Een bijzondere theropode « Vier Sterren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: