Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

Vreemde vissen

Het vreemde wezen dat u hiernaast ziet, heet Histiophryne psychedelica (foto David Hall – seaphotos.com). Deze vissoort, die onlangs werd ontdekt voor de kust van het Indonesische eiland Ambon, is niet alleen bijzonder omwille van zijn uiterlijk, maar ook om zijn manier van voortbewegen. Wanneer ze zwemmen, krullen ze hun staart naar beneden en duwen ze zich regelmatig af op de bodem, waardoor ze eruitzien als een soort stuiterende strandbal. Maar ze kunnen ook over de bodem kruipen, doordat hun voorste vinnen zich hebben aangepast tot een soort van rudimentaire voorpoten.

Meer foto’s, en ook video’s waarin je deze vis een paar voorzichtige stapjes ziet zetten, vind je op de website van de Universiteit van Washington. De soort wordt beschreven in een artikel in het tijdschrift Copeia.

In datzelfde tijdschrift verscheen eind vorig jaar een artikel van onderzoekers van het Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) in Californië. Een persbericht dat het instituut deze week verspreidde, zorgde voor wat ruimere aandacht voor het artikel, waarin een andere mysterieuze vissoort, Macropinna microstoma (zie hiernaast, foto MBARI) onder de loep genomen wordt. Deze soort was al langer bekend; ze werd voor het eerst beschreven in 1939. Deze vis heeft eigenaardig genoeg een doorzichtige kop waarin zijn buisvormige ogen naar boven gericht staan. Maar op die manier kan het enkel recht naar boven kijken, en dat stelde wetenschappers voor een raadsel. Waarom die doorzichtige kop en hoe kan deze vis naar een prooi happen terwijl hij omhoog kijkt?

Nu blijkt dat de vis de groenachtige lenzen, die de bovenkant van de buisvormige ogen vormen, binnenin zijn kop kan bewegen. Daardoor kan hij wel in alle richtingen kijken, en is meteen duidelijk waar dat doorzichtige hoofd voor dient.

Prachtig toch, die verscheidenheid aan aanpassingen waartoe de evolutie der soorten kan leiden. Ik kan er niet genoeg van krijgen, en onze pluizige huis-triceratops evenmin!

Bronnen:
Theodore W. Pietsch, Rachel J. Arnold & David J. Hall (2009). A bizarre new species of frogfish of the genus Histiophryne (Lophiiformes: Antennariidae) from Ambon and Bali, Indonesia. Copeia 2009(1): 37–45.
Bruce H. Robison & Kim R. Reisenbichler (2008). Macropinna microstoma and the paradox of its tubular eyes. Copeia 2008(4): 780–784.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: