Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

België geeft het goede voorbeeld op Antarctica

Voor wie het op de één of andere manier toch ontgaan moest zijn: sinds deze week beschikt ons land officieel, voor het eerst in meer dan veertig jaar, weer over een wetenschappelijk onderzoeksstation op Antarctica. En niet zomaar één, maar één dat volledig met hernieuwbare energiebronnen werkt.

Zondag werd het Princess Elisabeth Station in Utsteinen, Antarctica, officieel ingehuldigd. Het project is een geesteskind van burgerlijk ingenieur en ontdekkingsreiziger Alain Hubert. Samen met professor André Berger, klimatoloog aan de UCL, en professor Hugo Decleir, glacioloog aan de VUB, richtte hij in 2002 de International Polar Foundation op. De basis op Antarctica is een van de realisaties van deze stichting, verwezenlijkt dankzij geld van de Belgische overheid en van privé-sponsors. Er zal wetenschappelijk onderzoek worden uitgevoerd naar onder meer klimaat en biodiversiteit. Het is het eerste van dit soort onderzoeksstations dat uitsluitend hernieuwbare energie gebruikt en waarvan tevens alle afvalwater gerecycleerd wordt.

Alleen maar goed nieuws dus: het witte continent zal onaangetast blijven, de onderzoeksresultaten kunnen wetenschap en milieu maar ten goede komen én onze nationale media toonden nog eens wat belangstelling voor wetenschap. Kortom, een project waarboven onze nationale driekleur nog eens fier en zonder schaamte mag wapperen. Maar neem vooral zelf eens een kijkje binnen in het Princess Elisabeth Station. Eerst je voeten vegen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: