Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

Een vroege dinosauriër

Wie een voorheen onbekende soort dinosauriër weet boven te spitten, bewijst niet alleen de wetenschap een dienst, maar kan bovendien rekenen op de belangstelling van ondergetekende! En vanzelfsprekend ook op die van onze pluizige huis-triceratops, hoewel die een beetje gevoelig is voor bepaalde onderwerpen zoals dat uitsterven en zo. Dus ik zal een beetje op mijn woorden letten vandaag.

Twee Argentijnse onderzoekers beschrijven een nieuwe vondst in het tijdschrift PLoS ONE. Het schema onderaan toont hun reconstructie van het skelet van de soort, die ze Panphagia protos gedoopt hebben. De gevonden botten zijn in het wit weergegeven, ontbrekende (dus gereconstrueerde) in het grijs. De resten zijn gevonden in Argentinië (een uitstekende plek om naar dinosauriërs te graven, naar het schijnt) en dateert van ongeveer 228 miljoen jaar geleden. Het gevonden beestje was zo’n 1 meter 30 lang (gemeten van snuit tot achterpoten).

Toch snel even enkele weetjes over de systematiek. Onder de dinosauriërs worden twee groepen onderscheiden, de Ornithischia en de Saurischia. Deze laatste wordt verder ingedeeld in enerzijds de Theropoda (de groep waaruit zich de moderne vogels hebben ontwikkeld, en die vooral uit vleeseters zoals Tyrannosaurus bestond), en anderzijds de Sauropodomorpha, een groep planteneters waaronder een aantal reuzen zoals Brachiosaurus en Diplodocus, die tot de grootste landdieren behoren die de wereld ooit gekend heeft.

Deze nieuwe Panphagia protos hoort volgens de auteurs duidelijk bij de Sauropodomorpha, maar heeft nog niet de reusachtige afmetingen van sommige van zijn latere verwanten. Door haar leeftijd is het meteen één van de oudste bekende vertegenwoordigers van die groep, en bovendien vertoont het skelet ook wat trekjes van de theropoden, wat doet vermoeden dat ze in de dinosauriër-stamboom niet zo heel ver van de gemeenschappelijke voorouder van Theropoda en Sauropodomorpha zit.

En zo is er weer een nieuw stukje van de puzzel bekend. Maar ik wil nog meer weten! Ik wil álles weten! Graven, jongens, graven!

Bron:
Ricardo N. Martinez & Oscar A. Alcober (2009). A basal Sauropodomorph (Dinosauria: Saurischia) from the Ischigualasto formation (Triassic, Carnian) and the early evolution of Sauropodomorpha. PLoS ONE 4(2): e4397.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: