Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

Fossielen van reuzenslang ontdekt

Nog meer nieuws uit Colombia: er zijn fossielen ontdekt van een slang die qua afmetingen alle bekende hedendaagse en fossiele soorten slangen in de schaduw stelt. Wetenschappers schatten dat het dier zo’n 13 meter lang en 1135 kilogram zwaar moet geweest zijn. Ter vergelijking: de grootste hedendaagse slangen zoals pythons en anaconda’s worden doorgaans niet langer dan 6 tot 6,5 meter.

De reuzenslang, die de soortnaam Titanoboa cerrejonensis toebedeeld kreeg, leefde omstreeks 58 à 60 miljoen jaar geleden in het regenwoud in het noorden van Colombia. Op zijn menu stonden onder meer reuzenschildpadden en krokodillen, waarvan eveneens beenderen werden gevonden. Op de foto zie je links een wervel van een hedendaagse Anaconda, rechts die van Titanoboa cerrejonensis (Foto Ray Carson, Universiteit Florida).

Omdat slangen koudbloedig zijn, is de maximale lichaamsgrootte die ze kunnen bereiken beperkt door de omgevingstemperatuur. Hoe warmer de omgeving, hoe groter ze kunnen worden. Vandaar dat de grootste hedendaagse soorten slangen ook in de tropen voorkomen. De auteurs schatten dat een slang met de afmetingen van het gevonden exemplaar minimum een gemiddelde jaartemperatuur van 30 tot 34 graden Celsius nodig heeft om te overleven. Dat is zo’n 6 graden warmer dan het vandaag is in die regio. Die temperaturen stemmen overeen met eerdere berekeningen van klimaatmodellen die uitgaan van hoge atmosferische CO2-concentraties in die tijd.

De wetenschappers beschrijven hun vondst in een artikel dat morgen verschijnt in het tijdschrift Nature.

Bron:
Jason J. Head, Jonathan I. Bloch, e.a. (2009). Giant boid snake from the Palaeocene neotropics reveals hotter past equatorial temperatures. Nature 457: 715-717.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: