Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

De roze Galapagos-landleguaan

Om het Darwin-jaar 2009 gepast in te zetten, ga ik het in dit eerste berichtje van dit jaar hebben over leguanen op de Galapagos-eilanden!

De leguanensoorten die voorkomen op deze eilandengroep zijn allemaal endemisch, of anders gezegd: ze komen nergens anders ter wereld voor. Behalve de zeeleguaan (Amblyrhynchus cristatus) vind je er ook nog de landleguanensoorten Conolophus pallidus en Conolophus subcristatus.

Roze Galapagos-landleguaan - foto Gabriele GentileNaast deze twee soorten bestaat er echter ook nog een landleguaan met een bijzonder roze kleurpatroon. Deze is erg zeldzaam, en werd pas voor het eerst waargenomen in 1986. Darwin kreeg deze beestjes dus nooit onder ogen. Nieuw genetisch onderzoek heeft nu aan het licht gebracht dat deze dieren een aparte soort vormen. Het onderzoek wordt volgende week gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS. Een wetenschappelijke naam moet nog worden gegeven in een latere publicatie, waarin de soort formeel beschreven zal worden.

De soort moet ongeveer 5,7 miljoen jaar geleden zijn afgesplitst van de overige landleguanen. De twee andere soorten landleguanen zijn veel sterker aan elkaar verwant. De onderzoekers schatten dat er van de roze landleguaan nog minder dan 100 exemplaren zijn, waarmee ze meteen aan de lijst van bedreigde diersoorten mogen worden toegevoegd.

Bron:
Gabriele Gentile, Anna Fabiani, e.a. (2009). An overlooked pink species of land iguana in the Galápagos. PNAS 106: online edition.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: