Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

Het einde van de Neanderthaler

Er woedt reeds lang discussie over hoe de Neanderthaler aan zijn einde kwam. Kon hij zich niet tijdig aanpassen aan een veranderend klimaat? Of werd hij verdrongen door de Homo sapiens, die andere mensensoort met wie hij Europa moest delen?

Een internationaal onderzoeksteam ontwikkelde op basis van onder meer ecologische en klimatologische factoren voorspellingsmodellen voor de verspreiding van beide soorten gedurende opeenvolgende klimaatsperioden in de periode van 60 000 tot 30 000 jaar geleden. Op het einde van die periode kwam de Neanderthaler enkel nog voor in Zuidwest-Europa, om daarna volledig te verdwijnen.

De voorspellingsmodellen leverden voor de Neanderthaler echter een veel groter verspreidingspatroon op wanneer klimaatsveranderingen in rekening werden gebracht. De voorspelde verspreidingspatronen waren dan gelijkaardig voor beide soorten. Het voorspellingsmodel hield echter geen rekening met eventuele interactie tussen de twee soorten. De verklaring voor de verkleining van het verspreidingsgebied van de Neanderthaler moet volgens de onderzoekers dan ook gezocht worden in de aanwezigheid van Homo sapiens.

Deze bevindingen suggereren dus dat de Neanderthalers wel degelijk het loodje hebben moeten leggen door competitie met onze voorouders.

De onderzoekers publiceerden vandaag hun bevindingen in een artikel in het tijdschrift PLos ONE.

Met deze publicatie is de kous natuurlijk nog lang niet af, en de discussie zal nog wel een tijdje doorgaan. Maar dit is wel alvast een nieuw argument in het voordeel van de “competitie”-hypothese.

Bron:
William E. Banks, Francesco d’Errico, e.a. (2008). Neanderthal extinction by competitive exclusion. PLoS ONE 3(12): e3972.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: