Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

En de lucht?

Na het water, nu de lucht! Vorige week publiceerde de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) haar jaarrapport oppervlaktewater, en vandaag was het de beurt aan de luchtkwaliteit, want ook die wordt door de VMM nauwlettend in de gaten gehouden.

Er werden vandaag twee nieuwe rapporten over lucht voorgesteld, namelijk het Jaarverslag Lozingen in de Lucht 1990-2007 en het Jaarverslag Luchtkwaliteit 2007.

Uit deze rapporten blijkt dat door de vele inspanningen om minder vervuilende stoffen uit te stoten, de concentratie van een aantal van deze stoffen in de lucht in Vlaanderen vandaag lager ligt dan bij het begin van de metingen, begin jaren negentig. Voor sommige stoffen is die kwaliteitsverbetering zelfs spectaculair, maar voor een aantal andere, zoals stikstofoxiden, fijn stof en ozon is de verbetering minder uitgesproken en niet altijd evenredig met de gedaalde uitstoot.

Alle momenteel geldende wettelijke luchtkwaliteitsnormen werden in 2007 gehaald, op twee na: die voor lood, die op één van de meetplaatsen, in Beerse, overschreden werd, en die voor fijn stof. Voor fijn stof werd op 21 van de 31 meetplaatsen de daggrenswaarde voor PM10 (fijn stof met een diameter kleiner dan 10 micrometer) meer dan 35 keer, het Europees geldende maximum, overschreden. Verder werden in een aantal probleemgebieden de toekomstige normen voor stikstofdioxide en de toekomstige streefwaarden voor cadmium, nikkel en arseen niet gerespecteerd. Ook de langetermijndoelstelling voor ozon lijkt moeilijk haalbaar.

Lucht

Globaal genomen is de balans dus eerder positief te noemen. We kunnen dus weer een jaartje opgelucht ademhalen. Maar voor alle zekerheid, toch niet te diep inhaleren…

Bronnen:
VMM (2008). Jaarverslag Lozingen in de Lucht 1990-2007. Vlaamse Milieumaatschappij, Erembodegem.
VMM (2008). Jaarverslag Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest 2007. Vlaamse Milieumaatschappij, Erembodegem.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: