Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

Is het Vlaamse oppervlaktewater gezond?

Hoe is het gesteld met de kwaliteit van het oppervlaktewater in Vlaanderen? Om op deze en andere vragen te kunnen antwoorden, heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) uitgebreide meetnetten voor het opvolgen van de kwaliteit van de oppervlaktewateren en waterbodems en van de in het water geloosde vuilvrachten.

Deze week publiceerde de VMM haar Jaarrapport Water 2007, waarvan tevens een samenvatting beschikbaar is in de vorm van een zakboekje met de belangrijkste resultaten.

Het Vlaamse oppervlaktewaterDe VMM besluit dat de kwaliteit van het water in beken, kanalen en rivieren de voorbije 15 jaar aanzienlijk verbeterd is, maar voegt eraan toe dat die vooruitgang de laatste jaren minder uitgesproken is dan in de jaren negentig. Maar toen werden dan ook de saneringen met het grootste onmiddellijk effect uitgevoerd. Voor een aantal parameters is de trend duidelijk positief, voor andere is de trend van de curve eerder grillig. Voor een aantal basisparameters werden in 2007 de beste waarden genoteerd sinds het begin van de metingen.

Via het Geoloket Waterkwaliteit op de website van de VMM kunnen de resultaten van de waterkwaliteitsmetingen van de VMM ook online doorzocht worden. Zo weet u meteen hoe het met de beken en kanalen bij u in de buurt gesteld is.

Bron:
VMM (2008). Jaarrapport Water 2007. Water- en waterbodemkwaliteit – Lozingen in het water – Evaluatie saneringsinfrastructuur 2007. Vlaamse Milieumaatschappij, Erembodegem.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: