Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

Het gaat niet altijd de juiste kant op met de lederschildpad

De lederschildpad (Dermochelys coriacea) is de enige niet-fossiele soort van de familie van de lederschildpadden. Hij kan meer dan twee meter lang en 500 kilogram zwaar worden en is daarmee de grootste schildpad ter wereld.

Lederschildpad (Foto Wikipedia)De dieren brengen zowat hun hele leven in het water door. Alleen de vrouwtjes komen aan land om hun eieren te leggen op het strand en te begraven, waarna ze zich weer naar de oceaan begeven. De eieren komen ’s nachts uit en de jonge schildpadjes zoeken zich zelf een weg naar het water. Ze doen dat instinctief, op basis van de lichtintensiteit van de hemel en obstakels aan de horizon. Zo doen ze dat al miljoenen jaren, van generatie op generatie, een evolutionair mechanisme dat werkte omdat de horizon aan de kant van de oceaan lager gelegen is terwijl de tegenovergestelde kant duisterder is door obstakels zoals vegetatie en duinen. Maar intussen is de mens opgedoken en die houdt nogal van kunstlicht. Het resultaat is dat pas uitgekomen schildpadden door kunstlicht gedesoriënteerd kunnen worden, de verkeerde kant uitgaan en ten prooi vallen aan allerlei gevaren zoals roofdieren, uitdroging, uitputting of verkeer.

Vandaag verscheen een artikel in het tijdschrift Biological Conservation dat verslag uitbrengt over een onderzoek naar de lederschildpad dat werd uitgevoerd aan de kust van Gabon, één van de belangrijkste plaatsen voor de voortplanting van deze soort. Het bekende probleem van de negatieve gevolgen van kunstlicht wordt hierin nog eens bevestigd.

Op de rode lijst van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) staat de lederschildpad momenteel te boek als “critically endangered“, met uitsterven bedreigd.

Bron:
Stéphanie Bourgeois, Emmanuelle Gilot-Fromont, e.a. (2009). Influence of artificial lights, logs and erosion on leatherback sea turtle hatchling orientation at Pongara National Park, Gabon. Biological Conservation 142: 85-93.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: