Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

Biodiversiteit in Vlaanderen: weinig goed nieuws

De EU heeft zich in 2001 voorgenomen om de achteruitgang van de biodiversiteit in Europa tot staan te brengen. Een nobele doelstelling, maar zoiets vraagt om een doortastend beleid, én de nodige cijfers om het te onderbouwen en te evalueren.

Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) verzamelt op de website Natuurindicatoren feiten en cijfers over de natuur en het natuurbeleid in Vlaanderen. Voorbeelden van zulke indicatoren zijn aantallen broedvogels in bos- of landbouwgebied, de totale oppervlakte aan beschermd natuurgebied,…

Vandaag lanceerde INBO de brochure Natuurindicatoren 2008, waarin de Europese doelstelling voor 2010 wordt beoordeeld aan de hand van 22 indicatoren.

Hier en daar is er wel wat goed nieuws te melden. Zo is er een licht herstel van de aan zoet water gebonden biodiversiteit. Dat is onder meer te danken aan het waterzuiveringsstation Brussel-Noord, dat vorig jaar in gebruik werd genomen. De kwaliteit van het water in de Zenne, die al decennia lang een open riool was, blijkt langzaam te verbeteren: zo trof INBO er vorig jaar weer enkele soorten vis aan. Maar laat ons niet te vroeg juichen, want de waterkwaliteit is globaal weliswaar wat verbeterd in Vlaanderen, eigenlijk gaat het vooral van slecht naar middelmatig.

veldleeuwerik_foto_wikipediaDe natuur in Vlaanderen wordt ook steeds minder divers: zeer specifieke leefgebieden met een grote verscheidenheid aan specifieke fauna en flora gaan achteruit en ruimen plaats voor minder divers gebied waarin algemenere soorten voorkomen. Zeldzame soorten verdwijnen: volgens de brochure lopen 981 van de bijna 3500 onderzochte soorten gevaar om op termijn uit Vlaanderen te verdwijnen, bijvoorbeeld de veldleeuwerik (foto).

Als belangrijkste oorzaken voor het verlies aan biodiversiteit noemt INBO onder meer de te hoge hoeveelheden stikstof in het milieu en het feit dat de natuurgebieden te klein en te versnipperd zijn. Twee andere belangrijke oorzaken, klimaatswijziging en de toevloed aan schadelijke uitheemse soorten, behoeven dan weer een meer internationale aanpak.

De algemene conclusie luidt dus: hier en daar is er wat vooruitgang, maar met een ongewijzigd beleid zullen we er niet komen…

Bron:
M. Dumortier, L. De Bruyn, M. Hens, J. Peymen, A. Schneiders, F. Turkelboom, T. Van Daele & W. Van Reeth (2008). Natuurindicatoren 2008. Toestand van de natuur in Vlaanderen: cijfers voor het beleid. Mededeling van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, INBO.M.2008.5, Brussel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: