Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

De oceanen geven wat van hun geheimen prijs…

Een belangrijk deel van het leven op aarde speelt zich onder water af. Maar we weten daar eigenlijk weinig over. Grote delen van de oceanen zijn nog maar nauwelijks onderzocht. Bovendien is diversiteit niet uniform verspreid, dus bestaan er op grote diepte wellicht nog onbekende hotspots – plaatsen waar de rijkdom aan soorten erg hoog is. Daarbij komt dat patronen van biodiversiteit op aarde veranderen, onder meer als gevolg van overbevissing.

De Census of Marine Life is een ambitieus, grootschalig onderzoeksprogramma waarin wetenschappers uit meer dan tachtig landen wereldwijd samenwerken om het leven in de oceanen beter in kaart te brengen. Het project ging van start in 2000 en zal in 2010 worden afgesloten met een uitgebreid rapport over de diversiteit, verspreiding en aantallen van diersoorten in de wereldzeeën.

Banco Chinchorro

Deze week worden de voorlopige resultaten van het project voorgesteld op een congres in Valencia, Spanje. Er werden gegevens verzameld over alle mogelijke diersoorten, gaande van kleine planktonsoorten tot en met walvisachtigen. Het totale aantal reeds gekende soorten mariene vissen wordt geschat op 16 000, waaronder deze Chromis cyanea, die voorkomt in Banco Chinchorro, een koraalrif voor de Mexicaanse kust (foto). Men schat dat er daarnaast nog eens zo’n 4 000 soorten vissen in de oceanen rondzwemmen die voor de wetenschap nog onbekend zijn.

Het totale aantal reeds gekende mariene diersoorten wordt geschat op 230 000, het einddoel is om deze allemaal systematisch te catalogeren. Momenteel staat de teller op 120 000. Daarnaast zijn er dank zij het project reeds meer dan 5300 mogelijke nieuwe soorten ontdekt.

Megaleledone setebosVerder werden onder meer belangrijke aanwijzingen gevonden over de evolutie van vele soorten octopussen. Heel wat soorten diepzee-octopussen schijnen af te stammen van octopussen die ondiepe wateren in de buurt van Antarctica bewoonden. Als gevolg van oceaanstromingen koloniseerden dergelijke octopussen diepere wateren en pasten zich aan hun nieuwe omgeving aan. Megaleledone setebos (op de foto zie je een jong exemplaar) is zo’n octopus-soort die ondiepe wateren in de buurt van Antarctica bewoont en dus mogelijk een idee geeft hoe de gemeenschappelijke voorouder van al deze soorten eruit moet gezien hebben.

Het volledige rapport, de eerste Census of Marine Life, moet klaar zijn in 2010. Dat zal naar alle waarschijnlijkheid nog meer belangwekkende ontdekkingen bevatten. Intussen kan je hier het persbericht lezen over het tussentijdse rapport dat deze week wordt voorgesteld.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: