Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

Edward O. Wilson – The Future of Life

Edward O. Wilson - The Future Of LifeEdward Osborne Wilson is zonder twijfel één van de invloedrijkste hedendaagse ecologen. Deze Harvard-professor ontwikkelde samen met Robert MacArthur de theorie van de eilandbiogeografie, nog steeds één van de belangrijkste theorieën rond biodiversiteit. Zijn onderzoek bij sociale insecten, zoals mieren, maakte hem tot de grondlegger van de sociobiologie, de wetenschap die sociaal gedrag van dieren verklaart aan de hand van evolutionaire mechanismen. Daarnaast is hij de geestelijke vader van de ambitieuze Encyclopedia of Life, een website die tot doel heeft om systematisch informatie te verzamelen over alle soorten op aarde. Hij won talloze internationale onderscheidingen, en schreef ook heel wat boeken voor een breder publiek.

Kortom, wie in ecologie geïnteresseerd is, stuit vroeg of laat op de naam Edward O. Wilson. En zo kwam het dat ik onlangs van deze man The Future of Life, uit 2002, ter hand nam. In dit boek buigt Wilson zich over de vraag waar het heengaat met het leven op aarde. Hij weidt uit over de onvoorstelbare rijkdom aan soorten die de wereld bevolken en de snelheid waarmee door menselijk toedoen soorten en leefgebieden gedecimeerd worden. Wilson onderscheidt vijf factoren die bijdragen aan het verdwijnen van soorten door menselijk toedoen. Ze kunnen samengevat worden met het acroniem HIPPO:

 • H – Habitat destruction: het vernietigen van het leefgebied van soorten
 • I – Invasive species: door de mens ingevoerde vreemde soorten die lokale soorten verdringen
 • P – Pollution: verontreiniging van leefgebied die de overlevingskansen verkleinen
 • P – Population: de toenemende menselijke bevolking, die de vier andere factoren in de hand werkt
 • O – Overharvesting: het overmatig bejagen, bevissen en oogsten van soorten
 • Al deze factoren samen zorgen voor een enorme druk op onze planeet, waardoor soorten aan een duizelingwekkend tempo verdwijnen. Wilson besluit dat tegen het einde van deze eeuw de aarde een aanzienlijk verarmde plek zal zijn. We gaan met andere woorden door een bottleneck, een kritische fase naar een nieuwe evenwichtstoestand, waarbij het dus van het grootste belang is de schade te beperken, want ze zal onomkeerbaar zijn.

  De vraag of deze biologische rijkdom het waard is om beschermd te worden, beantwoordt Wilson ondubbelzinnig. Hij voert tal van redenen aan waarom de mensheid met het decimeren van deze rijkdom eigenlijk vooral in haar eigen voet schiet. Dat er dringend iets ondernomen moet worden om het hierboven geschetste doembeeld af te zwakken, staat dus buiten kijf. Toch is Wilson niet helemaal pessimistisch. Hij argumenteert dat milieubeleid helemaal niet tegengesteld hoeft te zijn aan economische belangen. Integendeel, een duurzaam beleid is op lange termijn meer lonend dan het eenvoudig opsouperen van natuurlijke hulpbronnen. Wilson eindigt dit boek dan ook met de overtuiging dat de mens uiteindelijk de juiste keuzes zal maken om de nog resterende biodiversiteit te beschermen.

  Het boek is ook in het Nederlands verschenen, onder de titel De toekomst van het leven.

  Advertenties

  Een Reactie op “Edward O. Wilson – The Future of Life

  1. Pingback:Edward O. Wilson – The Diversity Of Life « Vier Sterren

  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Google+ photo

  Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  w

  Verbinden met %s

  %d bloggers liken dit: