Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

Richard Dawkins – The Blind Watchmaker

Ik schreef op deze blog eerder al over The Ancestor’s Tale van Richard Dawkins. Vandaag wil ik het hebben over een ander boek van deze man, namelijk The Blind Watchmaker (‘De Blinde Horlogemaker’). Dat boek verscheen voor het eerst in 1986, meer dan twintig jaar geleden dus. Maar het is zeker niet gedateerd, getuige de lange reeks herdrukken en vertalingen die er sindsdien zijn verschenen. De editie die ik gelezen heb, is de heruitgave uit 2006 (foto) met een nieuw voorwoord.

Richard Dawkins - The Blind WatchmakerDe term The Blind Watchmaker verwijst naar de achttiende-eeuwse theoloog William Paley, die zijn verwondering uitdrukt voor de enorme complexiteit van levende wezens. Die complexiteit kan volgens Paley slechts het werk zijn van een ontwerper, die zoals een horlogemaker elk onderdeel heel precies ontwerpt om samen hun doel te kunnen dienen. Slechts als alle onderdelen goed functioneren, kan het horloge naar behoren doen waarvoor het ontworpen is. Dawkins deelt Paleys verwondering, maar wijst erop dat we sinds Darwin weten dat we geen ontwerper nodig hebben om die complexiteit te kunnen verklaren. Voor de volledigheid: Paley stierf vier jaar voor de geboorte van Darwin en heeft dus nooit kennis kunnen nemen van diens theorie.

Een vaak genoemd voorbeeld van een orgaan waarvan de hoge mate van complexiteit maar moeilijk te rijmen lijkt met een geleidelijk ontstaansproces door natuurlijke selectie is het (menselijk) oog. Dawkins argumenteert echter op overtuigende wijze dat dit wel degelijk mogelijk is. Het ontstaan van een volledig bruikbaar en functioneel orgaan vanuit het niets, van de ene generatie op de andere, is inderdaad zo goed als onmogelijk en de kans dat iets dergelijks gebeurt is verwaarloosbaar. Maar een oog dat ontstaat uit een voorloper die er slechts een heel klein beetje van verschilt, is wel mogelijk als gevolg van mutaties. Dawkins legt vervolgens op overtuigende wijze uit hoe een voldoende groot aantal tussenstadia dit geleidelijk ontstaansproces dan perfect denkbaar maakt, op voorwaarde dat de tussenstadia elk op zich voldoende functioneel zijn om de overleving en voorplanting van de bezitter ervan in positieve zin te beïnvloeden. Deze en andere aspecten van de evolutietheorie worden door Dawkins in dit boek op een heldere en boeiende manier toegelicht. Als kers op de taart houdt hij een aantal alternatieve theorieën voor de evolutie van het leven tegen het licht, en concludeert dat geen enkele ervan als verklaringsmodel op zich standhoudt. Enkel Darwiniaanse evolutie biedt een sluitende verklaring voor de enorme diversiteit van het leven, en wie hier niet van overtuigd is… moet dringend dit boek van Richard Dawkins eens ter hand nemen!

Advertenties

2 Reacties op “Richard Dawkins – The Blind Watchmaker

  1. Pingback:Richard Dawkins - Unweaving The Rainbow « Vier Sterren

  2. Pingback:Richard Dawkins - The Oxford Book of Modern Science Writing « Vier Sterren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: