Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

Walvishaaien: steeds minder en steeds kleiner

De walvishaai (Rhincodon typus) is een haaiensoort die zijn naam dankt aan het feit dat het de grootste vis is die er bestaat. Deze kan tot 12 meter lang worden, maar er zijn meldingen van exemplaren tot 18 of zelfs 20 meter. Waarom in de film Jaws dan wel een witte haai (Carcharodon carcharias) en geen walvishaai de hoofdrol mocht spelen mag echter duidelijk zijn: de walvishaai is een goedaardige reus die zich enkel met plankton voedt. Hij komt voor in zowat alle tropische en subtropische oceaanwateren ter wereld, maar de meeste kans om er één te zien heb je in Ningaloo Marine Park ten westen van Australië.

Hier zie je een mooi YouTube-filmpje over de walvishaai:

Het karakteristieke vlekkenpatroon is bij elk individu anders, zoals een vingerafdruk bij de mens. Op basis daarvan ontwikkelde de organisatie ECOCEAN een softwaresysteem om een foto van een exemplaar te kunnen identificeren en een databank aan te leggen. Dat werd in 2005 beschreven in een artikel in het tijdschrift Journal of Applied Ecology. Op die manier zijn er intussen meer dan 1300 individuele walvishaaien gekend.

Een pas verschenen artikel in Biological Conservation brengt niet zo’n goed nieuws over deze dieren. Niet alleen hun aantal vermindert geleidelijk aan (met zo’n 40 procent over de laatste tien jaar), maar ook de gemiddelde grootte van waargenomen exemplaren lijkt af te nemen. Van een gemiddelde lengte van 7 meter in 1995 is dit afgenomen tot 5,4 meter in 2004. De oorzaak is naar alle waarschijnlijkheid dat de soort in te grote hoeveelheden bejaagd wordt. Op de rode lijst van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) was de soort ook al geklasseerd als “kwetsbaar”, wat betekent dat er een reële kans op uitsterven bestaat.

Bronnen:
Corey J.A. Bradshaw, Ben M. Fitzpatrick, e.a. (2008). Decline in whale shark size and abundance at Ningaloo Reef over the past decade: The world’s largest fish is getting smaller. Biological Conservation 141: 1894-1905.
Zaven Arzoumanian, Jason Holmberg & Brad Norman (2005). An astronomical pattern-matching algorithm for computer-aided identification of whale sharks Rhincodon typus. Journal of Applied Ecology 42: 999-1011.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: