Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

Spin zkt vrouw

Onderzoekers van de Universiteit van Hubei (China) en de Nationale Universiteit van Singapore ontdekten bij Phintella vittata, een springspin die voorkomt in Azië, een heel bijzondere eigenschap. Ze beschrijven hun vondst in een artikel dat binnenkort verschijnt in het vaktijdschrift Current Biology.

De springspinnen zijn een erg diverse spinnenfamilie waarvan reeds meer dan 5000 soorten zijn beschreven. Deze bijzondere beestjes kunnen met hun sprong een afstand van meer dan vijftig maal hun eigen lichaamslengte overbruggen. Ze beschikken tevens over een zeer goed ontwikkeld zicht, wat hen uitstekend van pas komt bij het jagen. Ze vangen hun prooi door ze eerst te besluipen en daarna te bespringen.

Phintella vittata (foto National University of Singapore)

Deze Aziatische soort blijkt nu gebruik te kunnen maken van UV-B licht om te communiceren. UV (ultraviolet) licht heeft een golflengte die kleiner is dan het voor de mens zichtbare licht, en is potentieel schadelijk. UV-A heeft een iets grotere golflengte dan UV-B en leunt dus iets meer aan bij het zichtbare licht dan UV-B. Van UV-A was eerder al ontdekt dat sommige dieren er gebruik van maken om te communiceren, maar van UV-B was iets dergelijks tot nu toe van geen enkele diersoort bekend.

Eerder onderzoek had al aangetoond dat de mannetjes van Phintella vittata UV-B kunnen reflecteren. Uit dit onderzoek blijkt nu dat de vrouwtjes dit kunnen waarnemen, wat van belang is bij de partnerkeuze. Verscheidene experimenten toonden namelijk aan dat vrouwtjes eerder kozen voor mannetjes waarvan ze de UV-B reflectie konden waarnemen. Wanneer deze reflectie door de onderzoekers selectief werd afgeschermd, waren ze veel minder geïnteresseerd.

Het is nog niet duidelijk hoe de vrouwtjes dit UV-B licht kunnen waarnemen. Er is dus nog heel wat verder onderzoek nodig. Maar wat wel vaststaat, is dat deze spin de eerste diersoort is waarvan is aangetoond dat het UV-B licht gebruikt als communicatiemiddel.

Bron: Jingjing Li, Zengtao Zhang, Fengxiang Liu, Qingqing Liu, Wenjin Gan, Jian Chen, Matthew L.M. Lim & Daiqin Li (2008). UVB-based mate-choice cues used by females of the jumping spider Phintella vittata. Current Biology: doi: 10.1016/j.cub.2008.04.020

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: