Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

Richard Dawkins – The Ancestor’s Tale

Het boek The Ancestor’s Tale van de onvolprezen Richard Dawkins dateert reeds van 2004, maar ik heb het pas onlangs gelezen – en met veel genoegen. De Nederlandse vertaling, dat “Het Verhaal van onze Voorouders” gedoopt werd, verscheen pas eind 2007. Misschien was het dus niet helemaal toevallig dat precies rond die tijd een exemplaar van het origineel mijn pad kruiste in de boekhandel.

Het boek is opgevat als een pelgrimstocht, met een knipoog naar The Canterbury Tales van Chaucer. Geen geografische reis echter, maar een reis terug in de tijd.

Vanuit evolutionair perspectief heeft de mens met om het even welk levend wezen op deze planeet, of het nu om een gorilla gaat of om een bloemkool, een gemeenschappelijke voorouder. Maar het spreekt vanzelf dat we voor die laatste wat verder moeten terugkeren in de tijd. Vanuit die grondgedachte neemt Dawkins ons mee op een reis terug in de tijd, naar het ontstaan van het leven op aarde. Eén voor één ontmoeten we de gemeenschappelijke voorouders die we delen met andere levende wezens. Elke “ontmoeting” grijpt Dawkins aan om op een verhelderende en meeslepende manier een van de vele verbazingwekkende facetten van de evolutie te belichten.

Het enige nadeel van het boek is tegelijk haar grootste troef: je blijft bijna per definitie op je honger zitten. Het is nu eenmaal niet mogelijk om alles over dit fascinerende onderwerp te vertellen op 629 pagina’s, dus wie dit gelezen heeft zal meteen zin krijgen om meer te weten te komen. De lijst met “further reading” achteraan in het boek kan de geïnteresseerde lezer daarbij op weg helpen.

Tot slot, hoeveel sterren zou ik dit boek geven? Daar hoef ik niet lang over na te denken, het maximum dat op deze blog uitgedeeld kan worden natuurlijk: vier!

Advertenties

2 Reacties op “Richard Dawkins – The Ancestor’s Tale

  1. Pingback:Richard Dawkins - The Blind Watchmaker « Vier Sterren

  2. Pingback:Richard Dawkins – The Greatest Show On Earth « Vier Sterren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: