Vier Sterren

welkom op de blog van Wim Gabriels

Stem uit het verleden

De Neanderthalers stierven omstreeks 30 000 jaar geleden uit, nadat ze lange tijd in Europa naast de moderne mens geleefd hadden. Ze waren duidelijk verschillend van de mens, en vele wetenschappers beschouwen ze dan ook als een aparte soort, Homo neanderthalensis, hoewel anderen het eerder als een andere ondersoort van de Homo sapiens omschrijven, dus Homo sapiens neanderthalensis.

In elk geval is de Neanderthaler steeds het voorwerp geweest van mysterie en speculatie. Hoe ze uitstierven is onduidelijk maar een vaak gehoorde hypothese is dat ze werden uitgeroeid door de moderne mens. Ook over hun levenswijze is weinig bekend, bijvoorbeeld over de vraag of ze een gelijkaardige vorm van taal gebruikten.

Dr. Robert McCarthy, professor in de antropologie aan de Florida Atlantic University, heeft op basis van Neanderthaler-fossielen een computersimulatie gemaakt van hoe de stem van een Neanderthaler geklonken moet hebben.

Opgelet, maak je klaar voor een ontmoeting met het verre verleden. Luister naar de stem van de Neanderthaler, die de letter “e” uitspreekt… hier!

Vond je het wat tegenvallen? Geen nood, McCarthy is van plan om in de toekomst een volledige Neanderthaler-zin te simuleren. Ik ben benieuwd welke taal ze spreken!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: